U Muzeju “Ras” otvorena izložba slika Džengisa Redžepagića

0
874
blank
Foto: Muzej "Ras"

U Muzeju “Ras”  u petak, 14. septembra otvorena je izložba slika jednog od najpoznatijih sandžačkih likovnih umjetnika Džengisa Redžepagića.

Džengis Redžepagić je rođen 1954. godine u Novom Pazaru. Bio je docent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, dugogodišnji kustos i urednik galerije Sopoćanska viđenja, kao i istoimene umjetničke kolonije.

Osnivač je likovne kolonije “Sandžak inspiracija umjetnika”, inicijator i prvi predsjednik Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika SULU. Osim po vrsnom slikarstvu Džengis Redžepagić je bio poznat po afirmaciji bošnjačke kulturne baštine i kulture uopšte.

Od 2003. do 2010. godine obavljao je i dužnost šefa resora za kulturu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Za vrijeme mandata direktora Kulturnog centra u Novom Pazaru uspostavio je temelje ozbiljnog likovnog rada u regiji i šire, osavremenio je prostor Galerije, danas Multimedijalnog centra.

Imao je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao na preko 100 kolektivnih izložbi širom svijeta. Bio je član ULUS-a, SULU-a i ULUBIH-a. Džengis Redžepagić je preselio na ahiret 29. aprila 2011. godine.

Svoju prvu izložbu silka, 1982. godine, Džengis Redžepagić je organizovao u Zavičajnom muzeju u Novom Pazaru.

O slikarstvu Džengisa Redžepagića na otvaranju isložbe slika govorio je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, akademski slikar Ervin Ćatović, a izložbu je otvorio direktor Novopazarskog muzeja dr. Fuad Baćićanin.

Zadovoljstvo je bilo na jednom mjestu, u dvorištu, ispred dvorišta i u prostorijama Muzeja na jednom mjestu vidjeti sakuljene likovne umjetnike, kulturne radnike, prijatelje, učenike, saradnike i poštovaoce rahmetli Džengisa Redžepagića. Bio je prisutan i veliki broj gostiju iz zemlje i okruženja.

Ovo je prva izložba slika Džengisa Redžepagića koja je organizovana u Novom Pazaru nakon njegove smrti.

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra 2018. godine.