U Rožajama predstavljena “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

0
187
blank
Foto: SANA

U sali hotela Wahels u Rožajama, organizirana je promocija knjige “Ontologija islama” autora akademika Ferida Muhića.

Na promociji su govorili predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, akademik Šerbo Rastoder i akademik Ferid Muhić.

Kada je u pitanju ljudsko stvaranje, nema sumnje da je riječ i knjiga polje gdje čovjek nema premca, istakao je muftija sandžački.

“Kada je u pitanju pisanje knjiga, također, moramo priznati i zaključiti da na tržištu postoji jedna velika inflacija različitih knjiga i različitih zapisa. Ono što je jako važno da znamo jeste da naša elita ima obavezu da vrednuje i verificira ono štivo i onaj tekst koji zaslužuje da se nađe u nekoj knjizi i da se nazove knjigom, od različitih banalnih i bizarnih tekstova koji uopće ne zaslužuju da nose epitet knjige, odnosno djela. Zbog toga naša akademska elita ima veliku odgovornost da nam kaže šta vrijedi a šta ne vrijedi – kazao je muftija Kujević, prenosi Agencija SANA.

Naglasio je da knjige kao što je “Ontologija islama“ zaslužuju da nose epitet velikih i kapitalnih djela.

“Ova knjiga govori o onome što je najvrednije, govori o islamu, o Bogu, a ono znanje koje je vezano za Boga je najvrednije jer govori o onome što je najvrednije. Ono što je mene impresioniralo jeste da naš vrijedni akademik objašnjava u ovoj knjizi da je vjerovanje u Boga iznad empirijskog istraživanja i da je znanje koje dolazi iz Objave, tj. znanje koje je došlo direktno od Boga preko Božijih Poslanika, nužno znanje koje nema nikakave potrebe da se dokazuje. Mi muslimani smo privilegovani time što imamo pored razuma i drugi izvor svjetla i drugi izvor znanja, to je Objava koju je Uzvišeni Stvoritelj i Bog slao redovno i permanentno čovječanstvu preko svojih poslanika”, istakao je.

Akademik Šerbo Rastoder je naglasio da je Rožaje uvijek jedinstveno u onome što je dobro. Istakao da je Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka pored brojnih realiziranih projekata, formirao i Klub mladih istraživača Rožaja.

“Iz razloga što zaista mislim da mi tim mladim generacijama trebamo dati šansu i učiniti sve da im pomognemo. Suština svih priča je u tome da mi naše sve priče izvedemo iz avlije. One su jake, one su teške i saglasno tome, ja sam odbio neke avlijske konferencije ili konferencije na pričama koje su nama svima jasne. Moj cilj i moja ambicija je da naše priče postanu opšte dobro i opšta vrijednost, i one priče sa kojima ja mogu izaći i u Evropi i među svojim kolegama širom svijeta, kao šo je knjiga Ferida Muhića”, poručio je akademik Rastoder.

Izvor: SANA