Atraktivne destinacije za ljetovanje koje naši turisti obožavaju

0
891
blank
Foto: Pixabay

Gdje to domaći turisti odlaze kada žele da osjete tropsku temepraturu, miris mora i pijesak pod nogama? U izbor ulaze godinama poznate destinacije, ali i neke poptuno nove koje polako ali sigurno osvajamo. Za turiste sa naših podneblja omiljene destinacije su one širom Mediterana, koji nam je posebno prirastao za srce.  Evo i o kojim destinacijama i mjestima je riječ.

Grčka – naša dobro poznata oaza mira 

Bez obzira što su domaći turisti davno utabali puteve do ove zemlje, Grčka je i dalje izbor mnogih domaćih turista. Razloga zašto smo tako privrženi za ovu državu ima zaista mnogo

Počevši od njene predivne obale, bujne vegetaciije i ljupkih plaža gdje svako može pronaći svoje mjesto, pa sve do laganih ukusa i mirisa njene kuhinje i gostoprimljivih domaćina koji se iz godine u godinu raduju našem dolasku.

Nakon sjevera zemlje, domaći turisti su u potrazi za nešto autentičnijom Grčkom i njenom netaknutom prirodom, ali i bogatom kulturom i istorijom, počeli da osvajaju grčka ostrva. Tako su ostrva poput Krfa, Krita, Lefkade, Rodosa, Tasosa, Evie ali i Zakintosa postali nezaobilazni dio turističke ponude. 

Kako odabrati pravo mjesto za ljetovanje u Grčkoj?

Da biste napravili dobar izbor raspitajte se o svakoj destinaciji pa odlučite u skladu sa ličnim afinitetima.  Ukoliko vam je potreban odmor sa porodicom, možete se opredijeliti za Eviu, a u obzir dolaze i Tasos i Rodos, zavisi od toga kakav odmor možete priuštiti sebi, odnosno kakvim budžetom raspolažete.

Ako vašem ljetovanju želite da dodate i edukativni sadržaj posjetite Krf ili Krit i uživajte u izletima koji će obuhvatiti osvrt na bogatu istoriju Antičke Grčke. Za mlade željne provoda i druženja nezaobilazna destinacija je Zakintos, ali i sve popularniji dio Krfa – Kavos. 

Španija – ljetovanje pod palmama uz čašu sangrije

Među popularnim destinacijama domaćih turista mesto je izborila i zemlja flamenka. Da li zbog temperamenta Španaca, dugačkih pješčanih plaža, ritma koji ova država nosi, ili nečeg poputno drugog, Španija je prirasla za srce svakom domaćem turisti koji je imao priliku da je posjeti.

blank
Foto: Pixabay

Svake godine u ponudi ćete pronaći Ljoret de Mar, najpopularnije ljetovalište Kosta Brave. Ovo mjesto ima sve što je potrebno za jedno ljetovanje – velike plaže, bezbroj kafića, barova i restorana što na samoj plaži, tako i u njenoj neposrednoj blizini, pregršt marketa i prodavnicama u kojima možete kupiti gotovo sve što vam je potrebno. Ljoret de Mar je vrlo popularan među mladima zbog bogatog noćnog provoda, ali i dnevnih žurki koje se organzuju u barovima širom dugih pješčanih plaža. 

Ljetovanje u Ljoretu obično podrazumijeva i posjetu Barseloni. Tako da uz ljetovanje dobijete priliku da posjetite i žilu kucavicu čitave Katalonije, predivnu, živu i šarenu Barselonu.

Ukoliko tragate za mirnijim odmorom, i mjestom gdje ćete izbjeći gužvu, a spremni ste da odvojite malo više novca usmjerite se ka Palma de Majorci ili Valensiji. Ovi predivni gradovi vlasnici su širokog parčeta obale, zahvaljujući čemu se mogu pohvaliti predivnim i dugačkim pješčanim plažama, na kojima svaki posjetilac ima prostor za sebe.

Italija –  sudar tropske ljepote i bogate kulture

Italija je država koja živi od turizma. Kada pomislimo na putovanje u Italiju obično nam je prva asocijacija posjeta nekom od njenih jedinstvenih gradova sa bogatom istorijom, tradicijom i kulturom. Međutim, osim zime u Milanu, proljeća u Toskani, ili tople jeseni u Rimu, Italija vam može ponuditi mnogo toga i tokom ljeta.

Prilikom odabira mjesta za letovanje u Italiji, možete se opredijeliti za sjever držve pa odmor provedete u Riminiju, gdje ćete se bućnuti u dobro nam poznato Jadransko more, i gdje ćete ljetovati sa ostalim Italijanima, koji često biraju upravo ovo ljetovalište. Sa svojih 15 km plaže, i bogatom istorijom i kulturom, kao što je slučaj kod svih italijanskih gradova, Rimini će vam lako prirasti srcu.

Ako odlučite da se zaputite južnije, cilj vam može postati tropska Sicilija. Ovo ostrvo predstavlja posebnu Italiju u Italiji. Sve je drugačije u odnosu na sjever zemlje, i gotovo svih stereotipa koje ste imali prilike da čujete o ovoj zemlji. Na Siciliji ćete imati priliku da čujete drugačiji jezik, probate drugačije specijalitete i osjetite specifičan miks različitih kultura na ograničenom prostoru. 

Pokušajte da bar jednom sebi priuštite da zatovrite oči i pustite da vas srce i misli odvedu na neku od ljejtnjih destinacija. Neka vaše savršeno ljeto obuhvati posjetu nekim od predivnih gradova ovih zemalja, odmor, dobar provod, i momente koje ćete pamtiti cijeli život

Izvor: Sandzacke.rs / Promo