Evo 5 naučno dokazanih fizičkih i psiholoških prednosti posta

0
222
blank
Foto: Freepik

Post može poboljšati našu snagu volje, što nam zauzvrat može pomoći u nizu bihevioralnih, fizičkih i psihičkih ishoda, uključujući akademski uspjeh, zdravlje odnosa, prehrambene navike, trošenje, prosocijalne i saosećajne radnje, upravljanje našim emocijama i psihološke dobrobit, navodi Mvslim.com.

Evo 5 naučno dokazanih fizičkih i psiholoških prednosti posta:

1. Povećanje osjetljivosti na inzulin

Inzulinska osjetljivost je izraz koji se koristi da opiše koliko je tijelo efikasno u snižavanju nivoa glukoze u krvi, putem lučenja hormona inzulina. Nekome s većom osjetljivošću na inzulin će biti potrebno manje inzulina da bi se nosio sa glukozom u krvi nego nekome sa nižom osjetljivošću. Niska osjetljivost na inzulin može dovesti do niza štetnih posljedica kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, bolesti srca i gojaznost. Naučno je dokazano da gladovanje značajno povećava osjetljivost na inzulin.

Ukratko, post može pomoći u promicanju osjetljivosti na inzulin, što nam zauzvrat može pomoći da imamo zdraviji krvni tlak, razinu kolesterola, funkcije srca, da imamo zdraviju težinu i da smanjimo rizik od dijabetesa.

2. Izazivanje autofagije

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, profesor Yoshinori Ohsumi, posvetio se proučavanju procesa pod nazivom Autofagija. Autofagija je proces kojim žive ćelije razgrađuju i recikliraju mrtve, bolesne ili neiskorištene ćelijske dijelove, čineći ih ponovno dostupnim za upotrebu na učinkovitiji način. Laički rečeno, to je kao da skinete stari automobil i ponovo koristite dijelove koji bi još uvijek mogli biti od koristi negdje drugdje.

Utvrđeno je da autofagija igra ključnu ulogu u pomaganju tijelu u borbi protiv pojave širokog spektra bolesti i tegoba, uključujući neurodegenerativne poremećaje kao što su Parkinsonova, Alchajmerova i Huntingtonova bolest. Utvrđeno je da je post moćan način da se izazove proces autofagije u tijelu. Za one od nas koji su više zabrinuti za ljepotu nego za zdravlje svog mozga,

Ukratko, post može izazvati autofagiju, što zauzvrat može zadržati niz neurodegenerativnih poremećaja na udaljenosti, kao i pomoći nam da izgledamo mlađe.

3. Promoviranje zdravlja crijeva

Utvrđeno je da je prisutnost zdrave ravnoteže bakterija u crijevima ključna za zdravlje probave. Istraživači iz laboratorije profesora Johna Thomasa izvijestili su da su voćne mušice natašte doživjele genetsku aktivaciju koja rezultira protuupalnim odgovorom koji štiti njihov probavni sistem i bakterije u njima. Dok je ovo istraživanje provedeno na voćnim mušicama, mušice su odabrane zbog činjenice da imaju iste gene vezane za metabolizam kao i ljudi. Zdrav probavni trakt može značajno ojačati naš imuni sistem. Shodno tome, istraživači su otkrili da muhe koje gladuju žive dvostruko duže od muva koje nisu.

Ukratko, post može promovirati zdravija crijeva, što zauzvrat može poboljšati naš imunološki sistem i probavne procese, omogućavajući nam da potencijalno živimo duže.

4. Ubijanje ćelija raka

Pokazalo se da post ubija ćelije raka. Istraživači sa UT Southwestern u Dallasu u Teksasu izvijestili su da povremeni post inhibira razvoj i napredovanje najčešćeg tipa dječje leukemije. Druga studija, ovoga puta sprovedena na Univerzitetu Južne Kalifornije, objavila je da je post, kada se kombinuje sa hemoterapijom, uklonio zaštitu koja štiti ćelije raka dojke i raka kože, omogućavajući tako imunološkom sistemu tela da se efikasnije bori protiv raka. Druga objavljena istraživanja su pokazala da kombinacija posta i kemoterapije čini terapiju efikasnijom.

Ukratko, post može pomoći tijelu da se bori protiv ćelija raka, kao i da uspori njihov napredak i razvoj.

5. Povećanje snage volje

Profesor Roy Baumeister sa Državnog univerziteta Floride proveo je značajnu količinu vremena istražujući i samopoštovanje i samokontrolu/snagu volje. Možda iznenađujuće, otkrio je da je za sreću i uspjeh važnija snaga volje nego samopoštovanje. Njegov model samokontrole snage upoređuje snagu volje sa mišićem koji može postati jači vježbanjem. Koristeći ovaj model, Baumeister i njegove kolege su otkrili da pojedinci koji posvete neko vrijeme poboljšanju svojih “mišića samokontrole” vide čitav niz prednosti, neke očekivane, a druge manje.

Uključivanjem učesnika u programe poboljšanja samokontrole, istraživači su otkrili da pojedinci konzumiraju manje nikotina i kofeina, bolje upravljaju svojim emocijama, obavljaju više poslova, troše manje impulsivno, jedu manje brze hrane i provode više vremena učeći.

Istraživači su koristili model snage samokontrole kako bi otkrili da jača snaga volje također može pomoći pojedincima da djeluju na način koji je prosocijalan. Psiholog Nathan De Wall izvijestio je da su pojedinci čija je snaga volje bila netaknuta skloniji pomoći strancu, donirati novac bolesnom djetetu i dati hranu beskućniku. Poboljšanje naše snage volje može biti koristan način za povećanje našeg saosećajnog ponašanja.

Još poznatije, test marshmallow-a psihologa Waltera Mischela je temeljna studija koja je istakla prednosti snažne volje. Mischelov ukusni eksperiment stavio je djecu na vruću stolicu, dajući im jedan sljez koji se može odmah pojesti ili su mogli izabrati da čekaju nekoliko minuta, nakon čega bi mogli pojesti dva sljeza.

Ova studija je postala vrlo zanimljiva kada su istraživači pratili djecu kasnije u životu. Otkrili su da je manja vjerovatnoća da će djeca koja su bila u stanju odoljeti želji da pojedu jedan bijeli sljez i tako odgoditi svoje zadovoljstvo za veću, kasniju nagradu, biti na pogrešnoj strani zakona, gojazna, korisnici droga, dok takođe postoji veća vjerovatnoća da će imati viši nivo akademskih postignuća, imati bolje odnose, biti kompetentniji i zdraviji,

Sada postoji ogroman obim naučnih istraživanja koja naglašavaju koliko je jaka samokontrola važna za uspeh, sreću i kvalitet života.