Žene u Turskoj spremaju hljeb koji može stajati godinu dana a da se ne pokvari

0
962
blank
Foto: IHA/ENSONHABER

Kada se približi hladniji dani i zimski period, žene u turskom gradu Sivasu zasuću svoje rukave i krenu spremati “zimski hljeb“ koji može stajati i godinu dana bez da se pokvari i ostari.

Žene ustaju rano kako bi obavile što više posla, ali i kako bi napravile čuveni hljeb za zimu. Prave ga skupa, pomažući jedna drugoj.

Ono što razlikuje taj hljeb od drugih hljebova jeste to što on ne bajati, (ne stari). Hljeb, koji može stajati oko godinu dana, zimi se navlaži vodom i omekšava tako što se napravi zavežljaj (smotuljak).

blank
Foto: IHA/ENSONHABER

“Ovo su pripreme za zimu. Zamjesimo tijesto, ustajemo rano i radimo. Ustajemo u 8 sati. Zimi zaljevamo hljeb. Nakon toga ga smotamo u zavežljaj. Mekan je i može se jesti uz svaki obrok. Ovo radimo zajedno. Stavi se na hladno mjesto i može se jesti godinama. Ništa se neće promijeniti, neće zastarjeti”, kazala je Dondu Toy, jedna od žena iz Sivasa.

Esma Cebeci kaze da ovaj posao ne može raditi jedna osoba, već da ga radi više žena zajedno.

“Prvo stavimo so u vodu, da se so otopi. Nakon toga dodajemo brašno i mijesimo tijesto. Nakon toga razvijamo jufke i pečemo na saču. Ako spremimo više, višak stavljamo u frižider, i jedemo ga čitavu godinu, kazala je Esma i dodala da uzgajaju i voće i povrće, te da im je sva hrana organska”, kazala je Esma Cebeci.

blank
Foto: IHA/ENSONHABER

Izvor: EnSonHaber/Balkan News