Od “kijamet” do “popara” koalicije tanka je linija, tanja i od one na Sirat ćupriji

0
544
blank

Stranka pravde i pomirenja, koju predvodi prva krvna linija njenog osnivača Usame Zukorlić, i Stranka demokratske akcije Sandžaka doktora Sulejmana Ugljanina, su tačno prije sedamdeset i pet dana potpisale sporazum o formiranju većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Programski sporazum u dvadeset i osam tačaka ujedinio je obje političke stranke i pomirio njihove lidere, ali ih i dodatno osnažio ka potencijalnom udruživanju u formiranju vlasti u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Piše: Fahrudin Kladničanin

U osnovi ključan je Novi Pazar koji važi za regionalni i kulturni centar Sandžaka, u kome već petnaest godina neprikosnoveno vlada Sandžačka demokratska partija u koaliciji stranaka okupoljenih oko Srpske liste. Učešće u vlasti u Novom Pazaru imala je i SDA Sandžaka u nekoliko navrata, ali je “kijamet“ koalicija vrlo brzo skončala svoj politički život.

Stranci pravde i pomirenja nije jednostavno sa svojim koalicionim partnerom, zato povremeno imamo javna saopćenja i reagovanja funkcionera ove stranka, koji dodatno pojašnjavaju i razjašnjavaju stavove i poteze SDA Sandžaka sa kojima učestvuju u vlasti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Njihova pozicija u Beogradu i saradnja sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, čini mi se, zahtjeva ovakve postupke, jer se traži dokazivanje lojalnosti, što normalizovan i standardizovan halal proces.

U ovom trenutku svaki politički potezi koji dodatno otežavaju i imaju eventualni remetilački potencijal, koji bi dodatno opteretio rejšavanja kosovskog pitanja aposlutno su nepoželjni, još manje prihvatljivi. Te realnosti su izuzetno svjesni iz Stranke pravde i pomirenja, ali je politika akrobacija, na trapezu svako ima svoju ulogu, i u cirkuzu, dabome.

Najvljuje se udruživanje Doktora i prve krvne linije kao bloka na predstojećim lokalnim izborima. Čak se vode i pregovori oko formiranja vlasti u pojednim sandžačkim opštinama, kao što je Tutin, ili Sjenica. To je dobar politički momenat, jer svaka stranka koja postoji, ima jedan jedini cilj – dolazak na vlast.

Politička scena u Srbiji, ali i Sandžaku je popara stil – tu svako sa svakim može i bio je. Ima jedno ali, u ovoj najavljenoj koalicionoj borbi za vlast, da budem, potpuno iskren, samo i jedino u Novom Pazaru, jer je cilj osvojiti Beč i ništa drugo, a to ali se odnosi na birače. Potcjenuju se birači i njihova razboritost i nije lako objasniti  neobjašnjivo. Od “kijamet” do “popara” koalicije tanka je linija, tanja i od one na Sirat ćupriji.

Izvor: Sandzacke.rs