Bećirović Izetbegoviću: Ne učestvujte u igrokazu Šešeljevog učenika Vučića

0
632
blank

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović poručio  je predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću da, kako je istakao, “ne degradira legalne državne organe Bosne i Hercegovine u Beogradu na najavljenim pregovorima s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem”.

Njegov stav prenosimo u cijelosti:

“Gospodine Izetbegoviću, Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena i nedjeljiva država članica Ujedinjenih nacija. To je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti. Preciznije rečeno: mi imamo državu i ne smijemo je, svjesno ili nesvjesno, pojeftinjivati sumnjivim, parcijalnim i izvan instucionalnim potezima. 

Odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na plemensko-etničkim osnovama. Za državu Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive su teze o ‘sređivanju srpsko-bošnjačkih odnosa’ i ‘srpsko-bošnjačkom dijalogu’.

To je opasna podvala državi Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se prestane s takvom licemjernom politikom.

Gospodine Izetbegoviću, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije tri dana rekao da ste Vi ‘lider Bošnjaka’ s kojim će on razgovarati u narednim sedmicama.

Nažalost, Vi ste večeras javno odgovorili Vučiću na način da ste potvrdili da pristajete na takav razgovor. To je velika greška! Ustavnopravni sistem države Bosne i Hercegovine ne poznaje funkciju „lider Bošnjaka“, kao što ne poznaje ni funkcije ‘lider Srba’ i „lider Hrvata“. Ekvivalent funkciji predsjednika Srbije je Predsjedništvo BiH. Dakle, s Vučićem treba da razgovaraju Željko Komšić i Šefik Džaferović, a ne Vi. Vaš odlazak u Beograd bilo bi degradiranje legalnih državnih organa Bosne i Hercegovine s nesagledivim posljedicama.

Zašto?

Među brojnim argumentima, navest ću Vam, za početak, samo pet (5) osnovnih:

1. Prihvatanjem Vučićeve teze o ‘srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa’ i ‘srpsko-bošnjačkom dijalogu’ Vi biste, gospodine Izetbegoviću, promovirali Vučića kao predsjednika svih Srba. Vučić je predsjednik Srbije, a ne predsjednik svih Srba. On može zastupati samo građane Srbije, ali nikako nema pravo pokušavati biti predsjednik dijelu državljana nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

2. Nikakve političke podvale iz Srbije ne mogu zamijeniti suštinsku činjenicu da države fukcioniraju u jasno definiranim odnosima internacionalnog ili međudržavnog prava. Ne zaboravimo, to važi i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju. Sa svojim pravima, obavezama, organima i institucijama ravnopravni subjekti su isključivo naše države – to nije pojedinačno nijedan narod ili stranka. Zato Vučićeva adresa za razgovor nisu pojedinačno bošnjački, srpski ili hrvatski ‘lideri’ već isključivo legalni organi države Bosne i Hercegovine.

3. Srbijanske vlasti moraju dokazati da prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao državu i da se prema njoj odnose kao prema državi. S druge strane, odnosi naroda ili etnija, u ovome slučaju Bošnjaka i Srba, spadaju u jednu drugu sferu odnosa i ne smiju se nikako nadrediti državnim odnosima.

4. Nužno je razlikovati političko-pravnu razinu odnosa između dvije nezavisne i internacionalno priznate, suverene države, od kulturno-historijske i etničko-religijske razine egzistiranja naroda u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

5. Krajnje je vrijeme, da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovini počnu iskazivati iskren i korektan državnički odnos, a ne poticati etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginalizirati državu i državne organe Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirević.

Bećirović je, na koncu, zaključio:

“Gospodine Izetbegoviću, države Bosna i Hercegovna i Srbija u XXI stoljeću treba da grade dobre međudržavne, a ne srednjovjekovne plemenske odnose i zato Vas javno pozivam da ne prihvatite političku podvalu Šešeljevog učenika Aleksandra Vučića.

Umjesto lažnih i opasnih poziva na ‘međuetnički dijalog’ pozivam Vas da ne učestvujete u ovom najnovijem Vučićevom igrokazu, kao i da zajedno sa demokratskim snagama pomognete uspostavi zdravog dijaloga između državnih organa vlasti Bosne i Hercegovine i Srbije.”

Izvor: Radiosarajevo.ba