Brnabić ide na Kosovo, Kurti joj poručio: Očekujem da nećeš kao Petković izazivati tenzije i podjele

0
893
blank

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da očekuje da se premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posjete Kosovu ne ponaša kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković, koji kada posjećuje Kosovo daje izjave koje izazivaju tenzije i podjele.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je zahtjev za posjetu Brnabić uslijedio nakon što je Vlada Kosova zatražila da se dozvoli posjeta zamjenika premijera Besnika Bisljimija i ministra prosvjete Arberie Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

“Nadam se da će posjete zvaničnika doprinijeti slobodi kretanja uopšte. Ali očekujem da gospođa Brnabić ne nastavi sa ponašanjem glavnog pregovarača Beograda, koji je davao izjave koje vode podjelama i koje su imale za cilj stvaranje tenzija“, rekao je Kurti.

On je dodao da bi vlasti na Kosovu trebalo da se fokusiraju na bolji život svih građana i izrazio uvjerenje da je Vlada Kosova s njim kao premijerom za nepunih godinu i po dana uradila više od bilo koje prethodne vlade.

“Također u vezi sa zapošljavanjem lica iz nevećinskih zajednica. Ali i ovde imamo poteškoća. Zato što je zapošljavanje često išlo po prijedlozima političkih partija. Čak i u nevećinskim zajednicama spiskove zaposlenih u javnim ustanovama sastavljaju političke stranke. Nije lako da se praksa koja traje preko 20 godina promeni za manje od godinu i po dana“, rekao je Kurti.

Izvor: Beta