Izetbegović: Stavljen je pečat na tamni dio istine o Herceg-Bosni

0
2073
blank
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prokomentarisao je danas presudu političkim i vojnim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne u Haškom tribunalu rekavši da je njome stavljen međunarodni pečat na razloge njenog stvaranja i način djelovanja.
Podsjetio je da je Haški tribunal institucija UN-a i da time predstavlja cijeli civilizirani svijet, stoga, rekao je, presudu treba posmatrati u tom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i provesti.

“Utvrđeno je da je grupa čelnika HRHB, učestvujući u UZP-u zajedno sa tadašnjim čelnicima Hrvatske, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje sa Hrvatskom”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je i da je Vijeće utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob i stanje okupacije u pojedinim općinama BiH.

Izrazio je duboko saučešće sa svim žrtvama ovog besmislenog zločinačkog poduhvata i poručio da “ni žrtve ni zločince nećemo nikada zaboraviti”.

“Na ovaj način stavljen je međunarodni pečat na tamni dio istine o razlozima stvaranja i načinu djelovanja HZHB, o dijelu ciljeva tadašnjeg rukovodstva Hrvatske u proteklom ratu. Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i u BiH, lavirala, predomišljala se, lutala, borila se sama sa sobom i imala dva lica. Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike je ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata. Sud se bavi ratnim zločinima i zločincima, znači tamnom stranom stvari”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Na kraju je poručio da se zalaže za prijateljske odnose dvije zemlje u budućnosti.

“Mi ćemo uvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose”, poručio je Izetbegović.