IZETBEGOVIĆ ZA ZAGREBAČKI GLOBUS: Zamjena je teza tvrditi da “prijetim ratom” kada kažem da ću braniti državu

0
817

Izetbegović je kazao za Globus da se hrvatska javnost treba suočiti s istinom o ratu u Bosni i Hercegovini ali i s dugogodišnjim nerješavanjem niza otvorenih pitanja na štetu BiH.

“Do građana Hrvatske je dolazila reducirana i iskrivljena slika stanja i odnosa u BiH. Izjave koje sam davao hrvatskim medijima su skraćivane do besmisla. Zato sam i otišao u jednu gledanu emisiju na HRT da pojasnim kako stvari izgledaju iz bošnjačkog i bosanskohercegovačkog ugla. Naravno da istina koja se nekome ne dopada izaziva burne reakcije, ali, nadam se, i otrežnjenje. Hrvatska javnost se treba suočiti sa istinom o ulozi Hrvatske u ratnim dešavanjima u BiH, ali i sa dugogodišnjim nerješavanjem niza otvorenih pitanja na štetu BiH”, kazao je Izetbegović, pojašnjavaćuji razloge zbog kojih je nedavno gostovao na HTV-u.

Izetbegović je kazao da o sukobima koji mogu dovesti do rata pišu svi regionalni, a u zadnje vrijeme i svjetski mediji.

“Zašto bih ja izbjegavao da govorim o tome i pravio se da ne vidim kud nas može odvesti sve opasnija i drskija politika Milorada Dodika? Dodik je odlikovao Karadžića i druge koji su osuđeni za ratne zločine i genocid u Srebrenici, nabavio 2.500 jurišnih pušaka, u više navrata kazao da je njegov plan pocijepati BiH. Šutnja na ovakve izjave bi samo ohrabrila i ubrzala donošenje opasnih odluka od strane radikalnih snaga u entitetu RS.

Zato neću šutjeti. Govoriću, I bit ću jasan. Moja je ustavna obaveza da štitim teritorijalni integritet i suverenitet BiH i odlučno ću se suprotstaviti svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene daljnje etno-teritorijalne podjele. Svi koji se usude da krenu u takve nepromišljenje avanture snosit će odgovornost za ono što će se u tom slučaju neminovno desiti. BiH su pokušali podijeliti i devedesetih, i svi smo svjedoci kakve je posljedice dogovor u Karađorđevu imao za BiH.

Zamjena je teza tvrditi da ja „prijetim ratom“ kada kažem da ću braniti državu. Rat prizivaju oni koji prijete razbijanjem BiH”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o odnosu s hrvatskom predsjednicom, bošnjački član Predsjedništva BiH je kazao da su se u posljednje vrijeme sreli dva puta, ali da ti razgovori, na žalost, nisu rezultirali time da se brojna otvorena pitanja između dviju zemalja konačno počnu rješavati.

blank
Foto: Tom Dubravec

“S Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose. Ali ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava BiH, naši odnosi ne mogu ići uzlaznom linijom”, istaknuo je Izetbegović i dodao:

“Zašto se, recimo, već 22 godine izbjegava dogovor o tome da se BiH vrati njena imovina u Hrvatskoj, ili da nam se počne plaćati pravična naknada za korištenje vode iz Buškog jezera, ili da se BiH prije početka izgradnje Pelješkog mosta garantira izlaz na otvoreno more, što je pravo koje nam pripada po Konvenciji UN o pravu mora?

Zašto Hrvatska uopšte ne razgovara sa BiH o izgradnji Pelješkog mosta, iako se to od nje izričito traži pismom Evropske komisije? Kada bismo ta pitanja počeli rješavati u duhu dobrosusjedske saradnje to bi relaksiralo naše odnose”.

Osvrnuvši se na Dodikovo naoružavanje policije u RS-u, Izetbegović je kazao da su nabavili deseterostruko više pušaka od realnih potreba tog entiteta.

“Nabava tolike količine pušaka koje inače koristi vojska, a ne policija, uznemiravajuća je poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH i regiji”, mišljenja je predsjednik SDA.

Govoreći o izmjeni izbornog zakona BiH, koji je posebno važan tamošnjim Hrvatima jer se žale na majorizaciju od većinskog bošnjačkog naroda, Izetbegović je kazao da je za izmjene potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Kazao je da su razgovori uz medijaciju međunarodne zajednice u toku, a smatra da prepreku rješenju predstavljaju maksimalistički zahtjevi HDZ-a BiH.

Na pitanje Globusa, zašto se bošnjačka politička elita oštro protivi bilo kakvoj varijanti da Hrvati dobiju svoju teritorijalno-političku jedinicu, da BiH postane federacija triju republika, i ne bi li upravo to jamčilo Bosni i Hercegovini jedinstvo i čuvalo je od potencijalnih nacionalnih separatizama, Izetbegović je rekao da je takva mogućnost historijski isprobana nasilnim pokušajem uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne.

“Rezultat je bio da su sa tih područja protjerani Bošnjaci i Srbi i uklonjeni tragovi njihovog postojanja. Počelo je rušenjem pravoslavne crkve u Mostaru, nastavljeno rušenjem bukvalno svih džamija, završeno rušenjem Starog mosta. Porušena je Hercegovina i Srednja Bosna, dojučerašnji saborci Bošnjaci su satjerani u konc-logore, počinjeni nevjerovatni zločini o kojim možete pročitati sve u presudi Haškog tribunala Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat. Hrvati su bili najveći gubitnici tog poduhvata, i brojčano i moralno. Zato je najbolje i ne pominjati „treći entitet“ ili bilo kakve etno-teritorijalne političke jedinice”, rekao je Izetbegović.