Ovo su instrukcije iz Memoranduma SANU koje sprovodi Dodik: “Treba izbjegavati upotrebu termina Bošnjak…”

0
622
blank
Foto: radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Predstavničkom doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je ponašanje Milorada Dodika otkako je na funkciji člana Predsjedništva te poručio kako on slijedi instrukcije Srpske akademije nauka i umjetnosti.

On se oglasio na Facebooku s ciljem podsjećanja na instrukcije iz Memoranduma SANU, a za koje smatra da ih Dodik u potpunosti slijedi.

“Smatram potrebnim, zbog domaće javnosti, a posebno zbog dijela međunarodnih predstavnika koji još uvijek naivno vjeruju u Dodikovu pozitivnu promjenu, još jednom ponoviti instrukcije Memoranduma SANU, koje Dodik, od kako je postao član Predsjedništva BiH, u potpunosti slijedi, i od kojih očito neće ili ne smije odstupiti”, napisao je on.

Zatim je naveo sedam instrukcija:

  1. Neophodno je RS i Srbiju uvezivati infrastrukturno i ekonomski, a posebno čvrstu saradnju treba ostvariti kroz izgradnju komunikacija i hidroelektrana.
  2. Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dvije teritorije koje trenutno čine cjelinu. A tu cjelinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom, a institucije na BiH nivou zajedničkim, odnosno sastavljenim na bazi privremene volje entiteta.
  3. Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrijede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu prijetnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija.
  4. Političari i državni funkcioneri Srbije će ubuduće zaobilaziti političare i institucije BiH što je god više moguće. Političari i državni funkcioneri Srbije trebaju što češće imati sastanke sa političarima iz RS-a po protokolu definisanom za međudržavne susrete.
  5. Visoki funkcioneri RS-a i ostali građani bi tokom boravka u inostranstvu trebali izbjegavati ambasade, konzulate i predstavništva BiH. Ukoliko im zatreba konzularna pomoć, onda bi se trebali obratiti DKP-ima Srbije bez obzira što formalno ne poseduju državljanstvo Srbije.
  6. Posebnu pažnju treba usmjeriti prema zemljama koje nemaju čvrst stav po pitanju jedinstvene BiH i kojima je svejedno kakav će biti rasplet događaja u BiH. Ukoliko bi se ove zemlje lobiranjem ili na drugi način privoljele na stav o podjeli, onda bi broj i utjecaj zemalja naklonjenih tzv. jedinstvenoj BiH bio u manjini.
  7. Treba izbjegavati upotrebu termina Bošnjak i uvijek upotrebljavati termin musliman, te ih i na taj način definisati kao religijsku grupu, a ne narod. Koristiti svaku priliku da se istakne kako su to Srbi koji su izdali vjeru pradedova i prihvatili islam.