Počela izgradnja Centralne džamije u Prištini

0
864
blank

Osam godina od postavlajnja kamena temeljca danas su počeli radovi na izgradnji centralne džamije u Prištini u prisustvu predsjednika Islamske zajednice Kosova (IZK) muftije Naima Trnave i njegovih saradnika.

Muftija Ternava je u ime Predsjedništva IZK-a čestitao građanima Kosova početak izgradnje ove džamije, te se zahvalio svima koji su doprineli da se ona gradi, počevši od Fondacije Diyanet iz Turske, Predsjedništva BIK-a, opštine Priština do svih koji su pružili doprinos, saopšteno je iz IZK-a.

“Dragi i poštovani vernici, na Kosovu i u dijaspori, gde god da se nalazite, dozvolite mi da danas sa ovog već sada svetog mjesta čestitam početak rada na izgradnji centralne džamije u Prištini. Molim Boga da nam pokloni zdravlje i blagostanje kako bismo u što kraćem roku završili radove na izgradnji ove prištinske ljepotice“, naglasio je Ternava.

Vjernicima u Prištini godinama je nedostajala velika džamija, pogotovo petkom, kada se na džumi okuplja mnogo više vjernika nego ostalim danima u nedjelji.

blank

Kamen temeljac za izgradnju centralne džamije u naselju Dardanija, u blizini centralne zgrade Pošte Kosova, postavili su u oktobru 2012. godine tadašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, tadašnji premijer Hashim Thaci i kosovski muftija Trnava.

Što se tiče kašnjenja sa početkom gradnje muftija Trnava je pre par meseci izjavio da je opština Priština pet godina kasnila sa projektom, jer nije dala ISK urbanističke uslove da bi počelo detaljno sastavljanje projekta džamije, dok je ostatak vremena potrošeno na izradu projekta.

Za izgradnju centralne džamije, Ternava je u intervjuu lokalnim medijima rekao da je prikupljeno 40 miliona eura.

Kako je ranije saopćeno, džamija će biti izgrađena na površini od osam hiljada kvadratnih metara i imaće četiri munare i 50 kubeta. Svaka od četiri munare će imati po tri šerefe.

Izvor: Anadolija