Prvooptuženog u slučaju “Štrpci” Sud BiH oslobodio svih optužbi za ratni zločin

0
387
blank
Dragičević napušta Sud BiH (Foto: D. S./Klix.ba)

Prvooptuženi Luka Dragičević, današnjom je presudom pred Sudom BiH oslobođen optužbi za ratni zločin u Štrpcima, a ubzo nakon izricanja presude napustio je Sud BiH. Nije davao izjave.

Dragičević je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila, prenosi Klix.ba.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću povjerio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila.

“To nisu potvrdili nijedan svjedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza”, rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Tužiteljstvo je dokazalo da je Dragičević dobijao izvještaje ili naređenja, ali nije dokazalo kako je kasnije postupio po tim naređenjima. Nijedan svjedok nije rekao da je obavijestio Dragičevića o događaju, odnosno o ubistvima civila, rekla je sutkinja.

Podsjećamo, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović osuđeni su na po 13 godina zatvora u istom predmetu.

Oni su optuženi su za ubistva 20 putnika bošnjačke nacionalnosti u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici ove čete.

Za zločin u Štrpcima Sud BiH osudio sedam osoba, svi su dobili po 13 godina robije

Podsjećamo, zločin u Štrpcima desio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Putnici su nakon toga likvidirani.

Izvor: Klix.ba