Thaci: Očekujem da se u Berlinu osudi genocid koji je Srbija počinila na Kosovu

0
973
blank

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je pred polazak na Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu da ne očekuje da će doći do pregovora između Kosova i Srbije na tom sastanku, ponovivši da je protiv razmjene teritorija kao rešenja za odnose između dvije zemlje.

Thaci je na konferenciji za novinare na Međunarodnom aerodromu “Adem Jashari” u Prištini istakao da će sutrašnji sastanak u Berlinu biti posvećen aktuelnim dešavanjima na Balkanu, kao i na Kosovu. On je kazao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da se nada da će njemačka kancelareka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao organizatori Samita, biti jasni po pitanju podrške liberalizaciji viza za Kosovo, jer bi u suprotnom “to bilo veliko razočarenje za građane Kosova”.

Kosovski predsjednik je poručio da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom na postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji otvara put dobrom susjedstvu i recipročnom priznanju.

blank
Foto: Facebook/Hashim Thaci

Kosovo neće dozvoliti od Srbije uslovljavanje dijaloga. Očekujem i da organizator Samita osudi genocid koji je Srbija počinila na Kosovu, kazao je Thaci, dodavši da je pozicija Kosova, kao nezavisne i sueverene države, ustavna i zakonita.

“Ne očekujem da se dogodi dijalog ili pregovori između Kosova i Srbije, ali ja nastavljam da ponavljam moju snažnu poziciju da bi bilo od interesa da se podrži interes Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje teritoriji Kosova, čime bi se ispravile istorijske nepravde. Istovremeno sam protiv razmjene teritorija, a nećemo dozvoliti nikakav dvostruki suverenitet, niti model “dvije Njemačke”, niti model Republike Srpske, niti bilo kakvu vrstu zajednice, jer sve je prevaziđeno”, naveo je Thaci.

Istakao je da očekuje da Merkel i Macron od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sutrašnjem sastanku zatraže priznanje Kosova, kao i priznanje Kosova od pet zemalja EU koje to još uvek odbijaju da urade.

Samitu u Berlinu, koji se održava 29. aprila, prisustvovat će i premijer Kosova Ramush Haradinaj. On je ranije rekao da se nada da neće biti neusklađenih stavova sa Thacijem, tokom Samita u Berlinu.

blank
Foto: Facebook/Hashim Thaci

Učešće na Samitu potvrdili su predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Crne Gore Milo Đukanović, kao i predsjedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, a očekuje se da će doći i lideri ostalih zemalja regije.

Očekuje se da će na Samitu biti razmotrena politička situacija u regionu i napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saopćeno je danas iz Službe za informisanje crnogorskog predsjednika.

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine. Cilj procesa je stabilizacija i poboljšanje političkih i ekonomskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Na sutrašnjem sastanku u Berlinu će učestvovati predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije te predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini.