Dveri: Ako se Ugljaninu ne sviđa da živi u Srbiji, vrata su mu širom otvorena!

0
965
blank

Pokret Dveri ocijenio da bi Srbija morala hitno da reaguje na izjave Sulejmana Ugljanina da je Srbija genocidna tvorevina sa neprihvatljivim imenom.

Dveri navode i da je Srbija ozbiljna država, lider Bošnjačkog nacionalnog vijeća bi odavno bio na informativnom razgovoru.

“Vrijeme je da ovom čovjeku neko ozbiljno skrene pažnju na ponašanje, jer je očigledno da je ova izjava krivično djelo. Dveri mu poručuju ako mu ne odgovara da živi u Srbiji vrata su mu širom otvorena, a Dveri se prve nude da mu kupe autobusku kartu, a može i avionsku, ali u jednom smjeru”, naveo je u pisanoj izjavi član Predsjedništva Dveri iz Sandžaka Borko Puškić.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin izjavio je juče da Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu. On je rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja “genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije”.

Puškić je ocijenio da Ugljanin očigledno ima zadatak da uz podršku iz zapadnih ambasada i stranih službi vrijeđa i provocira, negirajući srpsku državu.

blank
Borko Puškić

“Žalosno je to što nijedna politička stranka koja predstavlja muslimane ne osuđuje ovo divljaštvo i što od dvije zvanične Islamske zajednice na prostoru srpske države nema ni jedne riječi koje osuđuju andidržavno djelovanje predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji permanentno zloupotrebljava manjinska nacionalna prava. “Postavlja se pitanje da li postoji Tužilaštvo u ovoj državi ili ne?!”, upitao je Puškić.

I Pokret obnove Kraljevine Srbije osudio je Ugljaninovu izjavu kao novu provokaciju i uvredu srpskom narodu. “Čija je zemlja na kojoj živi Sulejman Ugljanin i njegovi sunarodnici, još u 11. vijeku je odredio veliki župan Stefan Nemanja, naziv je dao njegov sin kralj Stefan Prvovenčani, a konačan status potvrdio kralj Petar I Karađordjević nakon Prvog balkanskog rata. Kada bi Ugljanin prihvatio istorijsku činjenicu da su Bošnjaci sa prostora Sandžaka srpskog porijekla, islamske vjeroispovesti koju su primili od Turaka za vrijeme okupacije, automatski bi svi Bošnjaci bili i konstitutivni narod”, navodi se u saopštenju te organizacije.

blank
Foto: Filip Plavčić

Pokret obnove Kraljevine Srbije naveo je da poštuje Ugljaninov izbor da se izjašnjava kako želi i da bude šta želi po nacionalnosti i upitao da li bi se Ugljaninu više svideo naziv Kraljevina Srbija, s obzirom da je ta država u prošlosti važila za zemlju sa najvećim stepenom prava za sve nacionalne manjine.

“Ugljanin je prije nekoliko mjeseci pozivao na separatizam Sandžaka, i povlačenje svih srpskih državnih organa. Prethodni poziv na ekstremističku akciju, kao i ovaj novi, zahtevaju reakciju nadležnih organa. Apelujemo na Ugljanina da počne da poštuje Ustav zemlje u kojoj živi i prestane sa bespotrebnim provokacijama koje ništa dobro ne mogu donijeti ni Srbima ni Bošnjacima”, navodi ta stranka.