Talibani objavili da je rat u Afganistanu završen, brojni građani pokušavaju napustiti Kabul

0
381
blank
Screenshot

Afganistanci su se probudili pod novim vodstvom nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli glavni grad Kabul i odnijeli pobjedu u ratu.

Afganistanska vlada je pala, a mediji su izvijestili o tome da je predsjednik Ashraf Ghani pobjegao u Uzbekistan. Bivši predsjednik Hamid Karzai nudi se da vodi tranziciju vlasti s talibanima.

Hiljade stanovnika i stranih državljana pokušava pobjeći iz Kabula, a scene haosa i panike zabilježene su na aerodromu u nedjelju navečer.

Komercijalni letovi su obustavljeni, a prioritet se navodno davao američkim vojnim letovima koji evakuiraju diplomatsko osoblje. Ranije danas Sjedinjene Američke Države su dovršile evakuaciju svoje ambasade i skinule zastavu u svojim diplomatskim prostorijama, javlja jutros BBC.

Američki vojnici ispalili su hice u zrak na aerodromu u Kabulu, prema pisanju AFP-a, dok je hiljade Afganistanaca preplavilo pistu pokušavajući uhvatiti let iz zemlje.

“Ovdje se osjećam jako uplašeno. Oni ispaljuju mnogo hitaca u zrak”, rekao je očevidac za AFP.

Pojavilo se nekoliko videozapisa na kojima se vidi kako ljudi trče na aerodromske piste i pokušavaju se ukrcati na letove.

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopćenje u kojem se traži hitna obnova sigurnosti i civilnog poretka i traže od talibana da dozvole, onima koji to žele, da napuste zemlju.

Aktivisti izražavaju zabrinutost za žene u Afganistanu usred izvještaja da talibani već forsiraju promjene.