Stranka pravde i pomirenja i Građanski pokret Roma Srbije potpisali sporazum

0
85
Foto: SANA

Stranka pravde i pomirenja potpisala je sporazum o saradnji sa predstavnicima Građanskog pokreta Roma Srbije.

Kako je saopćeno, oni su usaglasili zajedničke stavove u borbi za integritet nacionalnih manjina, zato što su nacionalne manjine u Srbiji izuzetno diskriminisane u pogledu i nacionalnosti i političke participacije.

Potpredsjednik SPP-a Samir Tandir poručio da u državi živi oko 30% nacionalnih zajednica, ali da su u Parlamentu zastupljeni tek sa 7%, te da se ta nepravda što prije mora otkloniti.

Foto: SANA

“Stranka pravde i pomirenja je stožerna stranka svih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji. Oni su prepoznali aktivizam našeg lidera u Parlamentu. Znate da je akademik Zukorlić imao najviše nastupa kada je u pitanju ovaj dio države Srbije i jedan je od najaktivnijih narodnih poslanika. Nije zastupao samo nas Bošnjake, zastupao je sve građane i građanke. Borio se suštinski za pravdu i pomirenja, borio se za slobodu i sve građanske vrijednosti. Mi naše partnere sve zaista respektujemo i poštujemo. Kada riječ damo mi tu riječ i održimo. Sve ono što piše u našem sporazumu o saradnji to će biti i implementirano”, kazao je potpredsjednik SPP-a Samir Tandir.

Iz Stranke pravde i pomirenja najavili da se u narednom periodu očekuje saradnja i sa drugim nacionalnim zajednicama, te da je jedno od glavnih načela nacionalna jednakost svih.