Ishrana u ramazanu: Šta je najbolje jesti za sufur?

0
542

Ishrana u Ramazanu se, u suštini, ne bi trebala razlikovati od pravilne ishrane izvan njega. Razlika je samo u rasporedu namirnica koje bismo trebali uzimati.

Bitno je nekoliko stvari: umjerenost, raznosvrnost i uravnoteženost.

Najbitniji obrok je sufur. Često i ne jedemo za sufur. Ponekad samo popijemo kafu sa kolačem. Ponekad se samo napijemo vode da zapostimo.

To je pogrešno, pogotovo kada je ramazan ljeti. Sufur je obrok koji ima svojstvo doručka. A često čujemo da doručak nikad ne treba preskakati. Trebamo jesti obrok sa dobrim omjerom ugljikohidrata, proteina, masnoća, vitamina, minerala i vode.

Hrana koju uzimamo za sufur treba da je sporo probavljiva, da bi nas držala sitim što duže. To ćemo postići ako kombinujemo sljedeće namirnice:

  • Složene ugljikohidrate: integralni hljeb, kaša ili žitne pahuljice, riža, integralna tjestenina
  • Proteine: jaja, meso, sirevi, mlijeko, jogurt, riba i mahunarke
  • Nezasićene masnoće: riba, hladno prešana ulja, nezasoljeni orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki, lješnik…) te sjemenke (tikva, suncokret…)
  • Vitamine i minerale: salata ili neko voće (hurme, banana, voće s korom jer sadrži više vlakana koja će nas držati sitim), dobro je jesti i sušeno voće, a ne svježe
  • Tečnost: najbolje voda, svježe iscijeđeni sokovi (manja količina).

Iako je ovdje nabrojano mnogo namirnica i skrenuta je pažnja na bitnost sufura, to ne znači da se trebamo prejesti. Nije bitna količina, nego je bitan kvalitet, koji se vrlo lako može postići dobrom kombinacijom gore navedenih namirnica, pa čak ako se uzmu i u manjim količinama, piše Dobrekalorije.ba