(FOTO) Fotografije snimljene prije 60 godina: Rožajske kuće pod šindrom

0
2149
blank
Foto: avlija.me

Kuće su odavale kako društveni položaj, tako i ekonomsko stanje vlasnika. Ali u svakoj kući se nalazilo isto: sanduk sa brašnom, naćve, bakrači, sač, tepsije, crepulja, sofra na zidu i drugo posuđe.

Kuće siromašnih su obično građene od drveta-brvana, koje su podizane na kamenoj cokli i imale su najviše dvije prostorije. Četvorovodni krovovi bili su nesrazmjerno visoki i strmi zbog velikih snjegova. Prozori su bili malih dimenzija.

Kuće srednje bogatog sloja stanovništva su bile skoro identične: kameno prizemlje u kome je u jednom dijelu držana stoka (hizba), a u drugom zimnica. Sprat je bio od brvana ili čatme sa dvije ili tri prostorije. Strmi krovovi sa jakim konstrukcijom, pokriveni šindrom.

Bogati rožajski trgovci su gradili kuće poput konaka – rezidencija paša i valija. Avlije su im bile prostrane, popločane oblim kamenjem, ograđene brvnima ili kamenim zidovima. Na ulazima avlija postojala su velika okovana i rezbarena dvokrilna vrata. Na kapijama su bila manja vrata, a na njima metalne halke.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blankblank

blank

blank