Ekološki protest građana Novog Pazara: Zaustavite izlivanje mazuta u rijeku Rašku

0
537
blank
Foto: Hamza Ajdinović/Facebook/Aladin Paučinac

Povodom ekološke katastrofe koja je izazvana višednevnim izlivanjem mazuta iz JKP “Gradska toplana”, građani Novog Pazara održali su danas protest na platou u centru grada, tik iznad mjesta gdje se mazut izliva u rijeku Rašku.

Piše: Irfan Ličina

Kako prenosi Nova.rs, protestu koji je organizovala Inicijativa građana okupljena oko imena “ Za zdrav Novi Pazar “ prisustvovalo je više stotina građana Novog Pazara, među kojima istaknuti umjetnici, profesori, doktori, vjerski službenici, sportisti tog grada koji su na miran način željeli da skrenu pažnju lokalne samouprave i republičkih institucija na višegodišnje zagađivanje rijeke Raške ali i ostalih rijeka u Novom Pazaru.

Organizatori protesta zahtjevaju hitno sankcionisanje nadležnih u JP “Gradska Toplana”, koja je identifikovana kao odgovorna za izlivanje mazuta u rijeku Rašku.

Takođe među zahtjevima se našao i poziv novopazarskom Zavodu za javno zdravlje, da se obrati javnosti u ovom gradu i da im saopšte da li je bezbjedno šetati pored reke Raške i kakve su dugoročne posljedice ove ekološke katastrofe, rekao je okupljenim građanima Ado Marovac, jedan od organizatora ovog skupa.

blank
Foto: Facebook/Aladin Paučinac

Podsjećamo, prije nešto više od 10 dana u centru Novog Pazara došlo je do ispuštanja tada nepoznate količine crne tečnosti u rijeku Rašku koja protiče kroz ovaj grad. Nakon što su građani na društvenim mrežama uzbunili javnost o izlivanju ove tečnosti, a za koju je kasnije utvrđeno da je nafta, pripadnici nadležnih inspekcijskih službi uspjeli su da lociraju i pronađu zagađjivača. Inspekcijske službe su nakon istraživanja utvrdile da je uslijed nevremena koje je prethodne nedelje zahvatilo Novi Pazar došlo do miješanja vode i mazura u sistemu JP “Gradska toplana” Novi Pazar i izlivanja iste mješavine u sistem kišnice.

Međutim, mazut iz Gradske toplane nastavio je da se izliva u rijeku Rašku i danima nakon ovog snimka, a smrad je počeo je nesnosno da se širi gradom, pa je nakon ozbiljnih upozorenja ljudi od struke došlo do pobune građana.

“Ovo je prvi put u istoriji grada da se građani ujedine oko jedne ideje i da zajedno, bez obzira na sve svoje razlike, zatraže od odgovornih rešenje za probleme svih građana Novog Pazara”, rekao je Ado Marovac za Nova.rs i dodao da je cilj protesta zdrava i čista rijeka Raška, ali i ostale reke koje protiču kroz Novi Pazar.

Prema njegovim riječima, nedavno izlivanje mazuta u reku Rašku nije jedini problem zagađenja ove rijeke. On je napomenuo da se u reku Rašku godinama izlivaju i otpadne vode iz kamenjara, mesara, i fabrika.

Nusreta Brunčević iz Inicijative ” Za zdrav Novi Pazara” izrazila je zadovoljstvo što se na protestu okupilo veliki broj građana kako bi odbranili rijeku Rašku.

Ona se zahvalila građanima koji su došli iz Raške, Kraljeva, Niša i ostalih gradova kako bi podržali ovaj skup.

“Čista Raška je prirotet svih građana i oni će se u narednom periodu nastaviti boriti za nju, ali i sve druge rijeke. Domovina se čuva čistom rijekom, mi ćemo u narednom periodu nastaviti našu borbu, hoćemo da nadležne institucije, lokalne i republičke obrate pažnju i pokušaju da riješe probleme koji se iz godine u godinu stavljaju pod tepih. Mi hoćemo da se izlivanje voda u naše rijeke zaustavi, čekaćemo mjesec dana, a ako do tada ne bude odgovora nadležnih mi ćemo organizovati nove proteste i vršiti pritisak na nadležne institucije u gradu i Republici Srbiji ” rekla je Nusreta Brunčević za Nova.rs.

Izvor: Nova.rs