Da li ste ikada pravili sutlijaš, tradicionalnu poslasticu nanine sofre?

0
383
blank
Screenshot: YouTube/Kuhinja za 10

Sutlijaš je poznato jelo koje krasi sandžačke sofre, a danas se najčešće pravi tokom mjeseca ramazana.

Sutlijaš je slastica sa sofri naših nana, a u prošlosti se mnogo češće pripremala nego sada. Sutlijaš ili sutlija jeste slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.

Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. Prema različitim varijantama spravljanja, njena konzistencija varira od područja do područja, kao i njen ukus.

Potrebni sastojci:

  • 200 g riže (okruglo zrno)
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 ml vode
  • 1l mlijeka
  • cimet

Ovaj desert za čiju pripremu vam je potrebno oko 30 minuta će neodoljivim mirisom i okusom oduševiti vaše nepce.

Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu. Stavite na da se kuha te dodaje šećer. Neka lagano kuha. Nakon desetak minuta dodajte mlijeko i kuhajte još oko 15 minuta. Ukupno kuhanje će zavisiti od riže, ali i jačine temperature na kojoj kuhate.

Ako želite gušću sutliju smanjite količinu vode te neka bude ista količina mlijeka i vode. Na rižu s mlijekom možete dodati cimet, ribanu čokoladu, grožđice ili drugo sušeno voće po želji. Cimet je uobičajen dodatak sutliji jer daje poseban okus.

Izvor: Klix.ba