Da li znate kako dobiti najukusniji kuhani kukuruz?

0
1338
blank

Ovo je dio godine kada na njivama u povrtnjacima prispijeva kukuruz, omiljena ljetna poslastica. Uglavnom se jede kuhan.

U predvečerje na gradskim trgovima se mogu vidjeti prodavci koji prolaznicima nude kuhani kukuruz za jednu KM, ili nešto više, iz čijih se kazana širi neodoljivi miris kukuruza.

Naime, kukuruz potječe iz Srednje Amerike, a danas je uz pšenicu i rižu najvažnija žitarica. On može biti prilog ili dodatak povrtnim varivima. Od njegove krupice kuhamo palentu, brašno dodajemo kolačima. Kukuruz obiluje škrobom. Domaćice ga koriste za zgušnjavanje jela i fine kreme. Osim ugljikohidrata, u kukuruzu je bjelančevina, masti, te nešto mineralnih tvari i vitamina topljivih u mastima i vodi.

Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća. Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli. Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti, apsorpciju holesterola u tijelu. Zatim, kontrolira dijabetes i hipertenziju.

Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida, regulira probavu, jača kosti, djeluje pozitivno na kožu i vid.

RECEPT ZA UKUSNI KUHANI KUKURUZ

Sastojci:
– Kukuruz šećerac u klipu
– 100 g maslaca
– sol
– voda

Priprema:
1. U duboki lonac ulijte vode toliko da prekrije više od polovice, dobro je zasolite i ostavite da zakuha.
2. Klipove kukuruza ogulite i operite te ih ubacite u kipuću vodu
3. Kuhajte ih maksimalno 25 minuta te ih ostavite u toploj vodi do posluživanja

Posluživanje:
– Topli kukuruz dodatno zasolite po želji te ga namažite s malo maslaca