Francuzi pokreću istragu zbog nereda izazvanih niskom cijenom Nutelle

0
1348
blank

Francuski trgovački lanac Intermarche snizio je prošle sedmice cijenu Nutelle od 950 grama s uobičajenih 4,5 eura na samo 1,4 eura. U trgovinama su zbog toga nastali neredi, što je bio povod za pokretanje istrage.

Francuske vlasti pokrenule su istragu o posebnim ponudama u trgovinama, poput ove koja je izazvala tolike nerede da je došlo i do fizičkog obračuna među kupcima koji su nastojali doći do Nutelle na sniženju.

Uprava za zaštitu kupaca i konkurentnost francuskog ministarstva poljoprivrede potvrdila je u utorak da istražuje je li ponuda trgovačkog lanca Intermarche bila u skladu s pravilima.

Francuski ministar poljoprivrede Stephane Travert najavio je da će predstaviti nacrt zakona koji će dodatno ograničiti takve ponude.

Francuski poljoprivrednici žale se da supermarketi mogu privlačiti kupce takvim ponudama jer na taj način primoravaju dobavljače na ugovore koji ugrožavaju njihov opstanak.

Proizvođač Nutelle, italijanska tvrtka Ferrero, distancirao se od akcije sniženja cijene rekavši da je odluku o njoj Intermarche donio sam.