Na ovaj način ćete najlakše izrezati baklavu

0
927
blank
Ilustracija: Shutterstock

Ususret jednom od najvećih muslimanskih blagdana domaćice spremaju posebnu trpezu. Neizostavni dio bajramske sofre su tradicionalna bosanska jela, a naročito slastice. Kraljica bajramskih kolača svakako je baklava.

Tradicionalne kolače bosanske kuhinje karakteriše agda, kojom se slastice prelivaju. Agda je preliv koji se pravi od šećera i vode. Tradicionalno za blagdanske dane pripremaju se baklava, ružice, hurmašic, ali i tufahije.

Način pripreme baklave svima je već odavno poznat. Međutim, mnogi se najviše namuče rezajući baklavu, a ona na kraju ne izgleda onako kako su zamislili.

U nastavku donosimo upute kako to najlakše izrezati baklavu.

Kada je baklava gotova potrebno je isjeći. Izgled baklave je također veoma bitna te vam u nastavku donosimo dva načina na koja možete pravilno izrezati ovaj tradicionalni kolač.

Prvi i ujedno dosad najpoznatiji i najčešće korišten način je sjećenja baklave je “rezanje na rombove”. Ova opcija je možda najprikladnija za početnike koji se možda ne usuđuju eksperimentisati s drugačijim potezima noža.

blank
Šablon rezanja baklave na zvijezdu (Foto: Pinterest)

Naime, u ovom slučaju se prave uspravne i ravne te poprečne ukošene linije koje zajedno kreiraju romb – prepoznatljiv izgled baklave.

Drugi nešto kompliciraniji način je “rezanje na zvijezdu” pa je bitno ostati skoncentrisan i pratiti šablon (fotografija ispod) koji je dostupan na internetu.

Iako ćete se možda više namučiti prilikom ovakvog rezanja baklave, kada završite ponosit ćete se jer će krajnji ishod biti odličan. Naime, u centru tepsije će se nalaziti zvijezda iz koje se dalje šire krakovi te to djeluje zaista primamljivo i apetitli.

blank
Foto: Pinterest

Izvor: Klix.ba