Napravite paprike u pavlaci brzo i lako, uz pomoć samo tri sastojka

0
3878
blank

Tradicionalno sandžačko jelo, paprike u pavlaci omiljeno je na našim prostorima, a tradicija njegove pripreme seže duboko u prošlost. Hafiza Mašović iz sela Gonja kod Sjenice otkrila je kako se ovo ukusno jelo priprema.

“Paprike u pavlaci oduvijek su se pravile u mojoj porodici, ja sam naučila da ih pravim od svoje majke, a ona od svoje. Ono što je pozitivno u vezi ovog jela jeste da ga apsolutno svi vole i starije i mlađe generacije”, kaže Hafiza Mašović.

blank

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu paprika u pavlaci su paprike somborke (ljute paprike), slana voda i punomasna kisela pavlaka.

Hafiza nam je objasnila način pripreme ovog jela.

Paprike prvo operite i očistite od sjemena. Zatim ih stavite u slanu vodu i ostavite da tako odstoje 24 sata. U međuvremenu domaću pavlaku prokuhajte i ohladite.

blank
Hafiza Mešanović

Nakon toga paprike napunite pavlakom i poredajte u pastičnu kanticu ili posudu jednu do druge. Kad jedan red bude gotov dolijte pavlaku, a odozgo opet redajte drugi red punjenih paprika, sve dok posuda ne bude puna.

Na kraju ih ponovno premažite pavlakom i ostavite na toplom mjestu dva do tri dana dok ne ukisnu a s vremena na vrijeme otvorite poklopac i prospite vodu koja se nakupila od paprika.

Nakon tri dana stavite ih u frižider i služite.

Paprike u pavlaci idealne su za doručak ali i kao prilog glavnim jelima.