UNESCO je francuski baget uvrstio na nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva

0
415
blank
Foto: Shutterstock

UNESCO je danas proširio svoju listu nematerijalnih kulturnih baština čovječanstva time što je na nju uvrstio jedinstveni francuski hljeb, popularni “beget”.

Kada zamislimo tipičnog Francuza, vjerovatno se mnogima u glavi stvori slika čovjeka kako nosi beget. Ali, opravdano. To je nacionalno blago i ništa ga ne može nadmašiti.

Međutim, to nije samo hljeb, pečeno pecivo ili štogod slično tome. Riječ je o simbolu francuskog življenja koje je od danas uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara.

Tako je beget od danas uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Tačnije, ‘Zanatsko znanje i kultura baget hljeba’ zvanično je upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Svake godine postoji otprilike 100 novih dopuna liste iz cijelog svijeta, liste koja ima za cilj zaštitu i podizanje svijesti o kulturnoj baštini koja se ne može definirati jednim mjestom ili jedinicom.

U saopćenju UNESCO-a stoji da je baget “najpopularnija vrsta hleba u kojoj se uživa i konzumira u Francuskoj tokom cijele godine“.

Bageti zahtjevaju specifično znanje i tehnike: peku se tokom dana u malim serijama, a rezultati variraju u zavisnosti od temperature i vlažnosti. Oni također stvaraju načine potrošnje i društvene prakse koje ih razlikuju od drugih vrsta hljeba, kao što su svakodnevne posjete pekarama radi kupovine vekni i posebnih polica za izlaganje koje odgovaraju njihovom dugačkom obliku.

Izvor: Klix.ba