Znate li kako prepoznati sočnu i slatku lubenicu

0
964
blank
Foto: Shutterstock

Ljeto je vrijeme kada konzumiramo omiljene vrste voća i povrća, a mnogima je lubenica prva na spisku. Sočna i slatka idealna je za vruće ljetne dane jer hladi organizam i hidrira. Međutim, teško je odabrati sočnu i slatku lubenicu.

Malo stvari više razočarava od donošenja neukusne lubenice kući. Izbjegnite da ikada više osjećate grižnju savjesti tako što ćete naučiti kako izabrati savršeno zrelu lubenicu.

Nekoliko jednostavnih vizualnih i zvučnih pokazatelja dovoljno je da svaki put napustite trgovinu s najslađom i najukusnijom lubenicom, prenosi Klix.ba.

Obratite pažnju na pruge

Boja vaše lubenice pomoći će vam otkriti zrelost ploda. Trebali biste brati lubenicu koja ima jak, dosljedan uzorak pruga. Zelene pruge trebaju biti tamnozelene, dok blijede pruge trebaju biti kremaste, svijetložute boje. Ako je lubenica sjajna, vjerojatno je nedovoljno zrela.

Pregledajte stabljiku

Da biste odabrali lubenicu koja je imala dovoljno vremena da sazrije, morat ćete pregledati njezinu stabljiku koja bi trebala biti suha i žutosmeđa. Zelena stabljika može značiti da lubenica još nije zrela i da će joj nedostajati okusa i slatkoće.

Pokucajte

Iako će vas drugu mogu znatiželjno pogledati, kucanje po lubenici može vam pomoći da odaberete najbolju lubenicu. Lagano tapkajte voće i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, to ukazuje na to da voće ima više vode i da je vjerojatno zrelo. Suprotno tome, ako vaše kucanje zvuči jače, to može biti znak da vam je kora pregusta i da voće nije potpuno sazrelo.

Odaberite najtežu

Obavite brzi trening dok kupujete i podignite lubenice u trgovini kako biste odabrali savršenu. Podignite nekoliko lubenica kako biste pronašli onu koja je najteža, upravo ona ima puno vode i slađa je od ostalih.

Odaberite pravi oblik

Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ujednačenijeg oblika, za razliku od ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok one ovalnije imaju tendenciju da budu manje aromatične.

Kupujte ih u sezoni

Koliko god željeli jesti lubenicu tokom cijele godine, najbolje je vrijeme za kupovinu ovog voća tokom njegove sezone, koja traje između juna i septembra.

Sada ste spremni za odabir najboljeg od najboljih i uživajte u ovoj niskokaloričnoj, hidratantnoj i zdravoj poslastici cijelo ljeto.