Bošnjaci vole i poštuju svoju zastavu, sa vašom čestitkom ili bez nje

0
382
blank
Screenshot

Najnoviji izliv patriotizma ili kako već drugačije nazvati sada već tradicionalne čestitke povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Čestitke prelivene jeftinim parolama koje uporno pozivaju na zajedništvo u cilju što boljeg ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka.

Piše: Nik Tutin

Što se tiče prava, individualnih i kolektivnih ona su ostvarena po matrici “kako za koga”.
Individualna prava likova, nosioca javnih funkcija odnosno stručnjaka prikopčanih na razne budžete su sasvim pristojna. Narodski rečeno, poso je dobar, a para lahka.

Virtuelni radni zadaci, apstraktni učinci, šatro revizijie i na kraju dobijemo Potemkinove rezultate. Ukratko, bitno je predaniti od prvog do prvog, zakačiti neka davanja kao što su: plaćena članstva, namještene licitacije i razne papirološke hedije.

Naravno sve to, pride ostale neiscrpne mogućnosti zavlačenja dugih prstića u kasicu.
Individualna prava, gore opisanih mahera, su zaista na pristojnom levelu i njima samo preostaje da u povodu nekog eventa upute čestitku ili ne daj Bože hatarnamu. Tužno, ali istinito.

E, sad biće komentara kako su maheri nosioci funkcija i kako im po portfelju posla pripada obaveza ili čast da se oglase i da čestitaju. Istina. Slažem se. Ali zar istim nije obaveza ili čast da rade u interesu zajednice ili grupe kojoj čestitaju? Kako i koliko rade, tako i toliko nam se poznaje.

Da ne nabrajam puno, od nacionalne disproporcije zaposlenih u javnom sektoru, pa sve do investicija koje decenijama zaobilaze Sandžak, dok za svo to vrijeme barem jedna kolona bošnjačkih stranaka participira u Vladi Republike Srbije. To su poražavajuće činjenice, bez neke dublje analize da li se radi o nesposbnosti, neznanju ili individualnoj pohlepi i sebičluku.

Kako god rezultati su najbolje čestitke, a kako istih nema ovo tekstualno-verbalno čestitanje mu više dođe kao podjebavanje. Na kraju, da se zna, Bošnjaci vole, osjećaju i u većini poštuju svoju zastavu sa čestitkom ili bez nje.

Izvor: Facebook/Sandzacke.rs