Niti je džamija smetala crkvi, zvono remetilo ezan, niti je Ahmed mrzeo Jovana, naprotiv!

0
167
blank
Foto: AA/Privatna arhiva/Pixabay

Nepoznate osobe opet su oštetile vrata pomoćnog objekta pored manasitra Svete Velikomučenice Varvare u selu Lukocrevu, nadomak Novog Pazara. Prije nekoliko godina na identičan način oštećen je objekat, ali počinioci ovog nedostojnog čina nikada nisu pronađeni.

Piše: Fahrudin Kladničanin

Institucije čija je obaveza da sprovedu istragu, pronađu krivce nikada, bar da je javnosti poznato, nisti došli do konkretnih rezultata. Predmet koji podsjeća na kolac, što se može vidjeti na priloženoj fotografiji, scenski je dobro postavljen i sve je puno simbola u ovom vandalskom činu.

Otepao nam je jezik pričajući i pravdajući se kako je Novi Pazar primjer multietničkog sklada, poštovanja i uvažavanja pravoslavnih vernika i muslimana, Srba i Bošnjaka, ali i svih drugih identiteta koji žive i opstaju na ovom prostoru.

Niti je džamija smetala crkvi, niti je zvono remetilo ezan, Božić ugrožavao Bajram, Ahmed mrzeo Jovana, naprotiv. U redu za ramazanske pitice pred pazarskim pekrama čekaju zajedno Mejrema i Radmila, Muhamed i Vladimir.

Ovakve pojave su opasne i štetne posebno za multietničke sredine u kojima je manjina u većini u odnosi na većinski narod u Srbiji. Dok god institucije ne sprevedu istragu i pronađu krivce koji su nabili kolac u pomoćni objekat manastira i napisali grafit prije nekoliko dana kod OŠ “Meša Selimović” ja ću imati pravo na sumnju.

Ili je ovaj čin delo neodgovornih pojedinaca, ili su ovi remetilački performansi uvezeni sa strane, čiji je cilj – uznemiriti javnost i radikalizovati prostor u kojem žive pripadnici bošnjačkog naroda! Funkcionisanje institucija i vladavina prava su osnov jedne normalne zemlje, posebno one koja je na putu ka Evropskoj uniji.

Izvor: Sandzacke.rs